التغيرات المناخية وانعكاساتها على الأمن الغذائي في العراق
محتوى المقالة الرئيسي
الملخص
تناولت الدراسة أثر التغيرات المناخية في مدى تحقيق الأمن الغذائي في العراق, لأن ظاهرة التغيرات المناخية شكلت تهديداً كبيراً لمساحات واسعة من الأراضي, فضلاً عن الاستغلال غير المستدام للموارد الطبيعية من قبل الإنسان، هدف البحث إلى التعرف على واقع ظاهرة التغيرات المناخية في العراق باعتباره منطقة تتميز بمناخ شبه جاف, وتسلط الضوء على مدى تأثر العراق بهذه التغيرات بسبب الحروب والتلوث والجفاف والتأثيرات البيئية الأخرى, وأظهرت نتائج هذه الدراسة بأن هناك تغيرا مناخيا واضحا في أغلب عناصر المناخ أدى إلى زيادة في المعدلات العامة بدرجات الحرارة, وكذلك في تكرار العواصف الترابية، وزيادة المستويات اليومية لمجموعة الدقائق العالقة، فضلاً عن التلوث البيئي. وأن تعرض مساحات واسعة من الأراضي إلى التدهور ساهم بشكل مباشر في زيادة مساحة الأراضي المتصحرة والمهددة بالجفاف, وفقدان كميات هائلة من الطبقة السطحية بسبب تدهور الغطاء النباتي, لتدهور التربة وتفككها وتدهور الأراضي وانعكاساتها على النشاط الزراعي في العراق, والآثار الناجمة عنها على الأمن الغذائي, ودراسة أسباب تدني وانخفاض الإنتاجية الزراعية إلى مستوى لا يسد حاجة الطلب المحلي عليها, وما مدى انعكاسات العجز في الإنتاج المحلي عن مواجهة متطلبات السكان على الأمن الغذائي والاكتفاء الذاتي, وفي العراق كان ومازال هناك ضرورة ملحة لتنمية وتطوير الإنتاجية الزراعية, ولا سيما إنتاج المحاصيل الاستراتيجية, باعتبارها من أهم محاصيل منظومة الأمن الغذائي , بغية تأمين الطلب المتزايد على المواد الغذائية الناجم من الزيادة في عدد السكان وارتفاع مستواهم المعاشي, ومن ثم تحقيق الأمن الغذائي.
تفاصيل المقالة

هذا العمل مرخص بموجب Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
المراجع
Conclusions
-Climate phenomena have increased in severity in recent years through rising temperatures, lack of rainfall, and severe droughts, and have become a real threat to food security, whose significant impacts are reflected in human life and constitute a major obstacle in addressing hunger, poverty and its effects, and overcoming the effects of climate change.
- Rising temperatures and changing rainfall patterns and fluctuations may cause a negative impact on agricultural crops, including strategic ones. This requires appropriate management of land use, increasing agricultural productivity, and then achieving self-sufficiency.
- Climate changes have increased the pressure on environmental resources to meet food requirements, which requires uniting efforts to reduce them by all means, as they create an imbalance in the natural balance, which in turn affects food security.
- Climate changes have impacts on food security as a result of the decline in the productivity of environmental and agricultural systems and their effects on agricultural production.
- Failure to develop a plan and solutions that reduce the impact of climate change and ensure food security will negatively affect the food and health of citizens, especially the poor segments of them.
- Despite the international efforts made to limit these climate changes, they have not succeeded in truly addressing them for economic and political reasons.
Suggestions
- This study suggests to specialists to expedite the development of rapid programs and plans capable of confronting the dangers of these climate changes and reducing human activities that are harmful to the environment.
- Crystallizing integrated and advanced production systems, that is, integrating research that addresses these issues and crystallizing them into a complete agricultural production system for specific agricultural commodities, meaning transferring the results of research and research centers to the field and consolidating efforts between researchers and agricultural extension workers and among farmer producers.
- Adopting a specific, clearly defined strategy and developing its administrative, technical and scientific capabilities to develop the agricultural sector in Iraq, raise the level of local production, enhance the rate of self-sufficiency in grain crops, and then achieve food security.
- In the eyes of specialists, food security is considered human fuel and cannot be dispensed with under any circumstances, and this phenomenon will expose large areas to great risks. Therefore, food security must be regulated, one must avoid food waste, use more rational dietary patterns, and focus on healthy foods.
Sources
-Ahmed, Abdul Ghafour Ibrahim, Food Security in Iraq and its Future Requirements, House of Wisdom, Baghdad, 1999.
-Jaber, Jaafar Bahloul, The impact of climate changes on food security.. Wheat and barley production in Iraq 2019-2021 as a model, Hammurabi Magazine, Issue (41), 2022, pp. 75-92
- Central Bureau of Statistics, Annual Statistical Collection, Agricultural Statistics 2000-2020
- Al-Rawi, Ahmed Omar, Food Security...Challenges and Future Prospects, Al-Ma’moun College Journal, Issue 14, Baghdad, 2009.
-Al-Shiblawi, Salma Abdel-Razzaq, The impact of climate change on the agricultural sector in the world, Al-Baheth Magazine, Issue (36), 2010, pp. 544-585.
- Aziz, Makki Muhammad, Food Provision and the Nutritional Situation in Iraq, Journal of the Iraqi Geographical Society, Volume 16, Baghdad, 1987.
-Ali, Iyad Abd, The impact of climate change on water scarcity in Iraq, Maysan Journal of Academic Studies, Issue (21), 2012, pp. 55-75.
- Food and Agriculture Organization International, The State of Food and Agriculture, Rome, 1995.
- Arab Organization for Agricultural Development, regional workshop on the global food crisis and its impact on Arab food security, Khartoum, November 11-13, 2008
- Arab Organization for Agricultural Development, Yearbook of Arab Agricultural Statistics, Volumes 24-25-26-27-28-29-30-31-32) for the years 2010-2021)
-Ministry of Planning and Development Cooperation, Central Bureau of Statistics, Statistical Group 2022.